FAQ

Veelgestelde vragen

endoenzo - praktijk - behandelingen - faq - endodontologie
1Wat is een tandarts-endodontoloog?

Een tandarts-endodontoloog (T-E) is een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen, de behandeling van tandletsels en verder alles wat met de zenuw van uw tanden en kiezen te maken heeft. Na de gewone tandartsenstudie, die minstens vijf jaar duurt, heeft de tandarts-endodontoloog een vervolgopleiding van drie jaar afgerond. Alle Nederlandse tandarts-endodontologen zijn erkend door de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie (www.nvve.com)

2Hoe werkt de verwijzing?

Nadat wij van uw tandarts een verwijsbrief hebben ontvangen nemen wij contact met u op om een afspraak voor een eerste consult te maken. Tijdens dit consult, dat ongeveer 15 tot 30 minuten duurt, worden uw gegevens gecontroleerd, uw gebit onderzocht en één of meer röntgenfoto’s gemaakt. Aan de hand hiervan worden verschillende behandelmogelijkheden met u besproken.

Daarna wordt desgewenst een afspraak voor behandeling gemaakt. U ontvangt van ons een schriftelijke kostenbegroting voor deze behandeling.

3Hoe lang duurt een wortelkanalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling is een nauwkeurige behandeling die onder de microscoop wordt uitgevoerd. We streven er naar om de behandeling in één keer af te ronden. Gemiddeld duurt een behandeling daarom anderhalf tot twee uur per tand of kies, hoewel kortere en langere behandelingen ook voorkomen.

4Na de behandeling, wat nu?

De levensduur van uw tand of kies is gebaat bij een goede vulling of opbouw, direct aansluitend aan de kanaalbehandeling. In verreweg de meeste gevallen zullen we dan ook meteen zo’n vulling of opbouw maken. Wanneer een kroon noodzakelijk is, is het belangrijk om na de behandeling verdere afspraken hiervoor met uw eigen tandarts te maken. Uw tandarts ontvangt van ons een verslag van uw behandeling, samen met de röntgenfoto’s die gemaakt zijn.

5Napijn

Na de behandeling kan wat napijn optreden. Het is een normale process door de irritatie van de behandeling op de ontstokende regio. Deze irritatie (en dus napijn) duurt tussen 1 en 7 dagen en is met een pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen goed te onderdrukken. U krijgt na afloop de nodige schriftelijke informatie mee. 

Buiten onze praktijkuren en in het weekend (zaterdag en zondag) werken wij samen met Dental365 Spoed Tandarts Amsterdam. Voor vragen, overleg en spoedhulp die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag, kunt u zich wenden tot Dental365 . Te bereiken via 020 555 8282 .

6Wordt iedere behandeling vergoed door mijn verzekering?

Antwoorden op al uw vragen over uw verzekering vindt u in uw verzekeringspolis en niet bij uw tandarts. U kunt natuurlijk ook met uw verzekeraar telefonisch contact opnemen als u er in de polis niet helemaal uitkomt. In ieder geval: vragen over vergoedingen stelt u aan uw verzekeraar, niet aan uw tandarts.

7Heeft u op of -aanmerkingen over de praktijk?

Hoewel wij er veel aan doen om u zo goed mogelijk te helpen, kan het zijn dat u na afloop op- of aanmerkingen heeft. Het beste is om dit telefonisch of schriftelijk bij ons te melden. Voor een formele klacht kunt u zich wenden tot de Nederlandse Maatschappij tot bevordering. der Tandheelkunde (KNMT): www.knmt.nl

HEEFT U NOG VRAGEN?

Wij informeren u graag!

endoenzo team